joi, 7 iulie 2011

RATC

V-ati gandit vreodata ca puteti pune etichete pe oameni in functie de cum se asaza in autobuz?

Am mers timp de 8 luni aproape zilnic cu 40C, aceasta reala canapea de psiholog pentru fauna urbana,  si n-aveam altceva de facut 25 de minute decat sa ascult muzica si sa analizez creaturile din jurul meu.  Si am reusit sa disting cateva tipologii.
Cei mai multi sunt pensionarii. Se asaza frecvent in grupuri, pe cele 2 perechi de scaune puse fata in fata. Discuta mai tot timpul intre ei despre politica, vreme, economie si noile generatii (pe care le critica).
O specie aparte de pensionar(a) e femeia batrana care se asaza undeva singura si priveste in jurul ei cu o aroganta dezgustatoare pe figura. De multe ori fixeaza o fata (studenta) si o studiaza din cap pana in picioare. Probabil o critica in mintea ei ingusta, orientandu-se dupa tinuta si gandindu-se ca “Pe vremea mea fetele se purtau altfel si uite ce destrabalate sunt in ziua de azi!”. Banuiesc eu ca asa isi scufunda propriile dezamagiri. Pe vremea ei, la 20 de ani, era maritata, avea deja copii si o viata de chin inainte.
Pe langa pensionari sunt oamenii de varsta a doua.  Nu dau prea mare importanta locului pe care il nimeresc in autobuz. Se asaza pe primul loc liber pe care il vad, sau stau in picioare. Nu prea vorbesc cu nimeni. Au chipuri sterse si priviri goale. Pe ei abia i-a lovit ideea ca sunt cam ratati si vor merge toata viata cu troleul daca pana la 45 de ani n-au masina.
O categorie vasta sunt studentii. Ei sunt de doua feluri: destepti si prosti.
Aia prosti vorbesc adesea intre ei pentru ca circula mai mult in grupuri. Se asaza, pe cat posibil, tot grupati. Daca un student idiot circula singur, cauta un loc langa altcineva, cu preponderenta de sex opus, sau stau in picioare si fixeaza o alta persoana, de sex opus si de varsta apropiata.
Studentii cu ceva creier de cele mai multe ori se asaza undeva singuri sau stau in picioare, incercand sa nu deranjeze pe nimeni. Mai tot timpul se uita in gol pe geam.
O subspecie foarte amuzanta e tocilarul inadaptat care a fost carat de parinti cu masina peste tot pana sa ajunga la facultate. Se urca in autobuz, se uita dezorientat in jur, si se asaza undeva langa alte persoane, gandindu-se ca trebuie sa se ocupe locurile sistematic, pe rand, incepand cu partea din fata a troleului, spre partea din spate. Poor bastards.
Unde ma asez eu, intrebati?
Intotdeauna in acelasi loc. Pe scaunul care sta singur pe la mijlocul autobuzului, langa usile centrale.
In felul asta nu se poate aseza nimeni langa mine sau in fata mea. De cei din spate pot face abstractie. Daca locul ala e ocupat…mai sunt 4 scaune care n-au perechi. Daca nici unul nu e liber, stau in picioare. Chiar daca sunt multe locuri libere pe scaunele asezate pe perechi, n-as risca sa se aseze o persoana necunoscuta langa mine.

Un comentariu:

  1. :) Beton, imi place despre blog. Si "the troll faces". :))
    In rest... fii mai vesela, nu uita: Alll weee need is loove, pam pa ram pa pam. :D U mad?
    Mi-e dor de tine. Take care.

    Serban

    RăspundețiȘtergere